Как българина допринася да се води война в Украйна

Как българина допринася да се води война в Украйна

Вчера в предаването “Здравей България” по Нова телевизия енергийния анализатор от Център за изследване на демокрацията Мартин Владимиров разясни, как всъщност се ощетява българския потребител за сметка на руската хазна.

От няколко дни се наблюдава тенденция за покачване на  цените на горивата. Бензинът и дизелът гонят 3 лева за литър, при доскорошни цени от 2,30 лв/л.

На какво се дължи това поскъпване, Владимиров обяснява, че в България се плащат най-ниските ДДС и акцизи от целия ЕС и такова покачване носи огромен приход за Руската федерация, който й позволява да води войната в Украйна. Той коментира, че по техни сметки в момента  печалбата на „Лукойл” генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол.

Експертът поясни, че вместо България да е ценови “остров” заради ниския внос, цените на горивата гонят средните за Европа. “ Цената на горивата трябва да е поне 32 ст. по-ниска, отколкото е в момента, според оценка от вчера, която направих на цените на ЕС”.
Владимиров уточнява, че “в Европа производствените разходи формират някъде 32% от цената, в България формират около 58%. Разликата между тези две е горе долу надценката, която „Лукойл” начислява, която се превръща в свръхпечалба. До този момент я изчислявам на 1 млрд. 800 хил. лв. свръхпечалба за 2023 г.”

“Става дума за 200 млн. долара на месец и става въпрос за огромно преразпределяне на рушвети обратно – към българската администрация”, допълни Владимиров.

Канал 3

 

Други новини

Прокурорът на Международния наказателен съд поиска заповеди за арест срещу лидера на Хамас и Нетаняху за престъпления срещу човечеството

Прокурорът на Международния наказателен съд поиска заповеди за арест…

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан поиска от съда този понеделник да издаде заповеди за арест срещу израелския министър-председател…
Британското правосъдие спира екстрадицията на Джулиан Асандж и му позволява да я обжалва отново

Британското правосъдие спира екстрадицията на Джулиан Асандж и му…

Стотици протестиращи се събраха в очакване на решението на Върховния съд в Лондон
ПП-ДБ ПОИСКАХА ФАНДЪКОВА И БОРИСОВ ДА ОТГОВАРЯТ ЗАЩО СПИРАТ РАБОТА ЛИФТОВЕТЕ В СОФИЯ

ПП-ДБ ПОИСКАХА ФАНДЪКОВА И БОРИСОВ ДА ОТГОВАРЯТ ЗАЩО СПИРАТ…

Столичният общински съвет ще се събере на извънредно заседание по повод спирането на работа на Симеоновския лифт. “Изключително важно е да…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *