Йенс Столтенберг: Украйна има право да удря военни цели в Русия

Йенс Столтенберг: Украйна има право да удря военни цели в Русия

В интервю за испанският ежедневник Ла Вангуардия  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали военните споразумения, подписани от Испания с Украйна в началото на седмицата: “Това е много важна помощ”

Ако преди година съюзниците на Украйна с нетърпение очакваха да дойде хубавото време и с него контранастъплението на армията им, то тази година перспективите са по-лоши. Въпросът сега е дали Украйна ще успее да обърне тенденцията от последните месеци, в която Русия си възвърна позиции по цялата фронтова линия, за които Киев се бореше толкова упорито само преди година.

“Войните по дефиниция са непредсказуеми”, но “трябва да сме подготвени за повече атаки и руснаците да продължат да печелят позиции”,  дори ако трябва да платят висока цена в човешки животи и оборудване, признава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг . Но “Украйна трябва да надделее” и в тази фаза на войната съюзниците трябва да вземат решения, които да й позволят да упражни правото си на самоотбрана”, заявява той в интервю за испанският ежедневник Ла Вангуардия няколко седмици преди срещата на върха по случай 75-ата годишнина на Алианса, която ще се проведе във Вашингтон.

Столтенберг смята, че войната се променя. “Фронтът се приближи до границата и украински президент Володимир Зеленски призова да бъдат премахнати ограниченията, които някои държави налагат върху използването на техните оръжия. Франция откликна първа, а Германия е отворена за идеята. От своя страна обаче САЩ, откъдето идват повечето оръжия, изпратени в Украйна, не са помръднали в своята позиция”, обяснява той.

“Говорим за национални решения. Някои съюзници не са наложили никакви ограничения или санкции, други са. Не трябва да забравяме, че това е нападателна война. Русия нахлу в Украйна в грубо нарушение на международното право и според него украинците имат право да се защитават. Това означава удари по законни военни цели в Русия. Както се вижда в Харков, където се водят най-интензивните боеве, линията на фронта и линията на границата са практически еднакви. Ако руснаците имат пълната свобода да трупат войски и да атакуват от тяхна територия, но украинците не могат да отговорят, е много трудно да се упражнява самоотбрана”, подчертава Столтенберг.

На въпроса: “Не виждате ли риск от ескалация, ако тази стъпка бъде предприета?“, генералният секретар на НАТО се позовава на правото на самоотбрана, което е залегнало в Хартата на ООН.

“Как можете да го упражните, без да атакувате местата, от които са изстреляни тези атаки? Някои съюзници всъщност никога не са налагали ограничения, като Обединеното кралство с крилати ракети, така че това е нещо, което вече се случва. В една война няма решения, които не крият рискове, но най-голямото би било, ако победи Владимир Путин. Това би било много опасна ситуация за Украйна и за нас. Киев има право да се защитава и ние, да им помогнем да упражнят това право, включително с атаки срещу законни военни цели в Русия”, уточнява той.

На посещение на украинският президент Зеленски в Мадрид, в началото на седмицата, Испания отново потвърди подкрепата си за Украйна и бяха подписани няколко споразумения за сигурност и доставка на оръжие за Украйна.

“Приветствам споразумението за сигурност между Испания и Украйна, както и обявяването на 1 милиард евро помощ, която включва ракети Patriot и бойни танкове Leopard. Те са много важни и демонстрират ключовата роля, която Испания играе в подкрепата на Украйна”, коментира Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО наблегна на факта, че от началото на войната президента Путин “ни заплашва, за да се опита да ни сплаши да не подкрепим Украйна. Не е успял. Първоначално той каза, че всякакъв вид подкрепа за Украйна ще има сериозни последици. Оттогава ние предоставихме безпрецедентно ниво на подкрепа и някои съюзници не са наложили никакви ограничения върху използването на тяхната помощ”.

“От началото на войната НАТО непрекъснато налага ограничения върху типа помощ, която може да изпрати, без да доведе до ескалация. Може ли война да бъде спечелена с постепенен подход?”,  уточнява Столтенберг.

“Ще има време за учене, взимане на уроци и анализ на войната. Сега важното е да се мобилизира подкрепа за Украйна.., но най-важното сега е да сме сигурни, че ще им дадем необходимите оръжия и те трябва да надделеят възможно най-скоро”, категоричен е Йенс Столтенберг.

На въпрос как ще коментира зачестилите саботажи през  последните месеци, за които се твърди, че са извършени от Русия в Европа, намесата в навигационните системи и поставянето под въпрос на границите и тества ли Русия прага на отговор на НАТО?, Столтенберг отговаря:

“Това са много различни инциденти, но трябва да можем да свържем точките и да видим модела зад тях. Имаше арести в няколко страни, включително Обединеното кралство, Полша и Германия; имахме убийство на руски гражданин в Испания… Трябва да сме наясно с руските тактики и да видим, че те се опитват да подкопаят нашето единство. Трябва да реагираме на национално ниво, но и колективно, като споделяме информация. Не трябва да подценяваме желанието им да използват тайни тактики. НАТО трябва да може да се изправи срещу военните заплахи, но също така и срещу актове на саботаж, дезинформация и кибератаки. Имаме нужда от различни инструменти и ги имаме”.

На въпроса “Това включва ли позоваване на член V от колективната отбрана?”, генералният секретар на НАТО отговаря по-следния начин:

“Виждаме хибридни атаки или кибератаки почти всеки ден, не можем да се позоваваме на член V всеки път, когато видим такива. Ще направим това, когато видим атака толкова сериозна, толкова координирана и с толкова големи разклонения, че наистина има смисъл. Но ние си запазваме привилегията да решаваме точно кога е достигнат лимитът по член V. Ние никога няма да споделяме с нашите потенциални противници кога точно ще го приложим”.

На въпроса дали споделя мнението на Доналд Тръмп, който каза, че САЩ се нуждаят от НАТО по-малко от Европа, защото „има красив океан“ между двата континента, Столтенберг коментира:

”Разбира се, НАТО е добро за Европа, ние сме помогнали за поддържането на мира на континента в продължение на 75 години. Но също така е добре за САЩ. Никоя друга велика сила няма повече от 30 приятели и съюзници, както САЩ в НАТО. В свят с атомни подводници, кибератаки и междуконтинентални ракети един океан не е достатъчен, за да ви защити. Ето защо запазването на НАТО е добро за сигурността не само на Европа, но и на Северна Америка”.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *