Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви тази сряда, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия, които направиха същото изявление.

Санчес обяви това на извънредна сесия в Конгреса на депутатите, на която докладва подробности от последния Европейски съвет. Съобщението беше последвано от дълги аплодисменти.

“Трябва да кажем на палестинците, че сме с тях, че има надежда. Земята и идентичността на Палестина ще продължат да съществуват в сърцата ни, в международната законност и в бъдещето на едно Средиземноморие в хармония“, каза Санчес , който разграничи територията на палестинската държава в „Газа, Западния бряг, със столица Източен Йерусалим“.

Испанският премиер обобщи причините за признаването, като „мир, справедливост и съгласуваност“ и увери, че това признаване не е „срещу Израел“.

След съобщението Израел отзова своя посланик в Мадрид Родика Радиан-Гордън за консултации и извика посланика на Испания в Тел Авив Ана Соломон в Министерството на външните работи.

Педро Санчес припомни, че признаването на палестинската държава произтича от споразумение в Конгреса и го свърза с “последователна външна политика”.

“Ако Испания гласува в подкрепа на признаването на Палестина като пълноправна държава в ООН, тя трябва да бъде призната и двустранно”.

Санчес изрази съжаление, че израелският премиер Бенямин Нетаняху продължава военната си операция в Газа.

“Той няма мирен проект за Палестина“, подчерта той.
“Борбата с Хамас е законна след 7 октомври, но Нетаняху генерира толкова много негодувание, че решението за две държави е жизненоважно”.

”Израелската офанзивата само ще увеличи омразата, влошавайки перспективите за сигурност на страната и целия регион”, подчерта испанският премиер.

“Страните, които вярват в международен ред, основан на правила, са длъжни да действат в подкрепа на Украйна и Палестина, без двойни стандарти и да направят всичко по силите си, с хуманитарна помощ, подпомагане на разселените и използване на всички политически ресурси”, категоричен бе Санчес.

“Има едно единствено решение, което е съществуването на две държави, едната израелска, а другата палестинска, с взаимни гаранции за сигурност”, настоя той и подчерта, че „е необходимо и двете страни да седнат да преговарят легитимно, поради което ние признаваме Палестина, така че те да имат същия статут” и да “овластят Палестинската автономна власт (ПАВ) срещу Хамас, терористична група, която трябва да изчезне”.

Норвегия и Ирландия също обявиха днес, че от 28 май официално ще признаят палестинска държава.

Израел реагира гневно, като предупреди, че този ход ще означава повече нестабилност в региона и определи решението, като “награда за тероризма на Хамас”. Непосредствено след това отзова посланиците си от трите европейски държави.

В изявлението си израелското външно министерство посочва, че ще покаже на представителите на Ирландия, Испания и Норвегия видеото от отвличането на войниците в базата Нахал Оз, което е планирано да бъде излъчено за първи път тази сряда в Израел. В тази атака, заснета от неговите въоръжени сили на 7 октомври, Хамас уби 15 армейски наблюдатели (посветени на наблюдението на границата с ивицата Газа), докато други седем бяха отвлечени.

“Историята ще запомни, че Испания, Норвегия и Ирландия решиха да присъдят златен медал на убийците и изнасилвачите от Хамас, които изнасилваха момичета и изгаряха бебета“, каза израелският външен министър Кац.

“Израел няма да подмине с мълчание това решение. Тяхната  стъпка ще има сериозни последствия“, подчерта Кац.

Като мерки се обмислят някои ограничения на разрешенията за дипломати от посочените три страни.

Лидерът на опозицията в Израел Яир Лапид, който, когато беше министър-председател преди година и половина, изтъкна решението за две държави в преговорната рамка на трибуната на ООН пред Общото събрание на ООН, критикува съобщението, но и правителството на Нетаняху .

“Решението на Норвегия, Испания и Ирландия да признаят палестинска държава е срамно, но не е продукт на криза, а на безпрецедентен дипломатически провал”, написа центристкият лидер в мрежата X във връзка с нарастващата изолация на Израел под ръководството на големия си консервативен съперник Нетаняху.

Както “Хамас”, така и неговият съперник – Палестинската автономия, приветстваха признаването палестинската държава.

Канал 3

 

 

 

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *