Искането на прокурора на Международния наказателен съд за заповеди за арест предизвиква възмущението на Израел и осъждането на Хамас

Искането на прокурора на Международния наказателен съд за заповеди за арест предизвиква възмущението на Израел и осъждането на Хамас

Вчера прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан поиска от съда да издаде заповеди за арест срещу израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, неговия министър на отбраната Йоав Галант, лидера на Хамас и негови приближени. Исканията се основават на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството във войната в Газа.

Войната в палестинския анклав – започнала след атаката на Хамас на 7 октомври и без прекратяване на огъня на хоризонта – не само причинява последици в региона, но както изглежда ще има съдебни такива, ако тримата съдии на МНС одобрят искането на Хан.

Това ще бъде първата международна заповед за арест срещу израелски лидер. Повече от реална е възможността за този драматичен исторически прецедент и провокира гневни реакции в Израел, който отрича обвиненията, но е наясно, че се намира във важен момент на международната арена. Както обикновено в критични ситуации, Израел се надява на помощ от САЩ, чийто президент Джо Байдън определи решението на прокуратурата като „скандално“.

”Прокурор от Хага, с каква наглост сравнявате Хамас, който уби, изгори, изби, изнасили и отвлече нашите братя и сестри с войниците, които водят война по-справедлива от всяка друга и с етика?”, коментира Нетаняху. Той определи искането на Хан, като “фалшиво и абсурдно” и смята, че е насочено срещу цялата му страна. В послание до своите граждани израелският премиер обеща: “Опитът да ни вържат ръцете ще се провали”.

Президентът Исак Херцог предупреди, че “всеки опит да се направят паралели между тези зверски терористи и демократично избраното правителство на Израел, което действа, за да изпълни задължението си да защитава своите граждани при пълно зачитане на принципите на международното право, е скандален”. Според него това “окуражава терористите по света”.

“Скандалното решение е безмилостна фронтална атака срещу жертвите от 7 октомври и нашите 128 заложници, отвлечени в Газа”, коментира външният министър Израел Бени Ганц и предупреди, че “ако съдът признае, искането на прокурора, това ще бъде историческо престъпление”.

“Поставянето на лидерите на държава, която влезе в битка, за да защити своите граждани, на една линия с кръвожадните терористи е морална слепота”, подчертава той.

Хамас от своя страна „категорично осъди опитите на прокурора на МНС да приравни жертвите с агресорите, като издаде заповеди за арест срещу няколко лидери на палестинската съпротива без правно основание“. Групировката също така призова Хан да “издаде заповеди за арест срещу всички военни престъпници сред лидерите, офицерите и войниците на окупацията, които са участвали в престъпления срещу палестинския народ и да анулира всички заповеди за арест, издадени срещу лидерите на палестинската съпротива”.

Според ислямисткия говорител Сами Абу Зухри, решението “насърчава Израел да продължи войната на изтребление”.

Форумът на семействата на отвлечените приветства заповедите за арест срещу ръководството на Хамас.

”Чрез признаване на престъпленията срещу човечеството, които те извършиха на 7 октомври и продължават да извършват. 128 невинни заложници от 24 нации остават пленници в тунелите на Хамас, където страдат ежедневно физически, сексуално и психологическо насилие”.

Предвид стагнацията на преговорите форумът поиска “незабавно започване на преговори за освобождаването им: живите за тяхната реабилитация и починалите за тяхното погребение”.

За Хамас ефектите са минимални, като се има предвид, че двама от неговите лидери, набелязани от Хан и издирвани от израелската армия, нито искат, нито могат да напуснат Газа.

За Израел, въпреки че САЩ не признават правомощията на МНС, те могат да бъдат огромни, ако делото на Хан успее. Отвъд ограниченията на движението на Нетаняху и Галант, под риск да бъдат задържани в някоя от 124-те страни, подписали Римската конвенция, щетите върху имиджа на Израел (значително засегнат поради офанзивата в опустошената Газа) се увеличава вероятността от мерки, като например например оръжейно ембарго.

Процесът, открит от Хан, е паралелен на този на Международния съд (МС) по искане на Южна Африка, която обвинява Израел в геноцид в ивицата Газа. Случай, който израелските представители смятат за “подигравка и неприлично използване на най-свещената конвенция”, обвинявайки Претория, че е “легалната ръка на Хамас”.

Двете страни се срещнаха отново преди няколко дни в две публични изслушвания по искане на Южна Африка за предотвратяване на широкомащабно нахлуване в град Рафах.

Канал 3

Други новини

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

Днес ГЕРБ-СДС покани на разговори партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. За целта лидера на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи преговорен…
Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Владимир Путин ще пътува до Северна Корея за двудневно посещение, започващо във вторник, съобщиха от Кремъл. Това е първото посещение на…
Първата лична карта от ново поколение бе връчена на министър Калин Стоянов(ВИДЕО)

Първата лична карта от ново поколение бе връчена на…

Издаването на новите лични документи започна от днес. Министърът на МВР Калин Стоянов днес получи първата лична карта от ново поколение.…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *