Израел предвижда, че атаките срещу Газа ще продължат поне още седем месеца

Израел предвижда, че атаките срещу Газа ще продължат поне още седем месеца

Израелските атаки срещу ивицата Газа, при които вече са загинали над 36 000 души, ще продължат поне до 2025 г. и израелските войски ще продължат с окупацията на анклава, за да предотвратят “контрабанда на оръжие”, каза днес израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби.

“Имаме още седем месеца битки, за да постигнем това, което определяме като унищожаване на правителството и военния капацитет на Хамас”, каза Ханегби.

На 6 май Израел започна сухопътна офанзива в Рафах с мотива, че четири батальона на Хамас остават за разформироване. Оттогава повече от един милион жители на Газа бяха принудително разселени.

“В рамките на Газа израелските отбранителни сили сега контролират 75% от Филаделфийския коридор и вярвам, че с течение на времето те ще контролират цялата област“, ​​каза Ханегби, потвърждавайки последните движения на войски в тази стратегическа ивица, която разделя Газа с Египет.

Според съветника Израел се стреми заедно с египетските власти да смекчи „контрабанда на оръжия“ от Египет към Газа, което означава, че войските няма да изоставят това място, след като го доминират военно.
“Трябва да затворим границата между Египет и Газа. Никой няма да предложи да ни защити и ние ще трябва да се защитим сами”, добавя той.

Израелските бомбени атентати в ивицата Газа през последния ден оставиха най-малко 75 убити, 21 от които от нови атаки срещу лагери за разселени лица в западната част на южния град Рафа, и близо 300 души бяха ранени, според доклада от тази сряда Министерство на здравеопазването в Газа, контролирано от Хамас.

Така от избухването на войната в Газа броят на смъртните случаи е достигнал 36 171, като 75% от тях са жени и деца, а броят на ранените е 81 420. Цифри, за които властите в Газа настояват, че са остарели, тъй като те изчисляват, че под развалините има най-малко 10 000 души.

Нито решението на Международния съд (МС) миналия петък, нито исканията на международната общност имаха ефект върху израелската офанзива в Рафах, където танковете вече влязоха в центъра на града и атаките им продължават.

Палестинският червен полумесец (PRCS) беше принуден да евакуира една от своите полеви болници, разположени в Рафах и да я премести в района на Хан Юнис, заради “непрекъснатите въздушни и артилерийски бомбардировки”, на които са подложени в околностите.

Израелската армия от своя страна съобщи за смъртта на трима войници, на възраст между 20 и 21 години, загинали при операция в град Рафах , с което броя на жертвите сред редиците на войските от началото на войната става 291.

На фона на тези факти Пентагона, продължава да поддържа тезата, че операцията на израелските отбранителни сили в Рафах е с ограничен обхват и въпреки че описва атаката срещу лагерите за разселени хора като “ужасна”, поиска да се изчакат резултатите от израелското разузнаване.

“Ние все още смятаме, че това е ограничена операция“, каза заместник-говорителят на Пентагона Сабрина Сингх на пресконференция днес.

Канал 3

Други новини

Бенямин Нетаняху разпуска военния кабинет на Израел

Бенямин Нетаняху разпуска военния кабинет на Израел

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху разпусна военния кабинет, механизмът, създаден на 11 октомври за вземане на решения относно военната операция в…
Илияна Йотова: Без Шенген и еврозоната нашето членство в ЕС е непълно

Илияна Йотова: Без Шенген и еврозоната нашето членство в…

Днес вицепрезидента Илияна Йотова присъства на Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество. “България не бива да забавя темповете за…
50-о Народно събрание стартира в сряда

50-о Народно събрание стартира в сряда

С указ на основание чл. 75 от Конституцията, президента Румен Радев свиква първо заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *