Израел забранява на консулството на Испания в Йерусалим да обслужва палестинци

Израел забранява на консулството на Испания в Йерусалим да обслужва палестинци

Правителството на Израел обяви този петък, че е взело решение да “прекъсне връзката между представителството на Испания в Израел и палестинците” и “забранява” на консулството в Йерусалим да предоставя услуги на палестинци, живеещи на Западния бряг. Този акт идва в отговор на решението на Испания от тази сряда, да признае държавата Палестина, което ще влезе в сила на 28 май, както и “антисемитските” изказвания на испанският вицепремиер Йоланда Диас.

Йоланда Диас – вицепремиер на Испания

Преди два дни Диас публикува видео в социалната платформа Х, в което изразява подкрепата си за признаването на палестинската държава и заявява, че “Палестина ще бъде свободна от реката до морето“.

Последва незабавна реакция от израелска страна и техният посланик в Испания Родика Радиан-Гордън публично осъди изявленията в своя акаунт X ( преди Twitter) със следната публикация:

Родика Радиан-Гордън – посланик на Израел в Испания

“Напълно отхвърляме изявленията на вицепремиера Йоланда Диас, в които използва мотото на Хамас „от реката до морето“. Този израз е ясен призив за елиминиране на Израел, насърчаване на омраза и насилие“, публикува Радиан-Гордън.

Днес външен министър на Израел Кац направи официално изявление, в което се казва:

“В отговор на признаването на палестинската държава от Испания и антисемитските изявления на вицепремиера на правителството, не само да признае палестинската държава, но и да освободи Палестина “от реката до морето”, взех решение, да прекъсна връзката между представителството на Испания в Израел и палестинците и да забраня на испанското консулство в Йерусалим да предоставя услуги на палестинците от Западния бряг”.

Външен министър на Израел – Кац

Кац допълва във връзка с Диас, че „ако този невеж и изпълнен с омраза човек иска да разбере какво наистина търси радикалният ислям, той трябва да проучи 700-те години на ислямско управление в Ал Андалус в историята на Испания”.

От установяването на отношенията между двете страни през 1986 г. Испания има свое посолство в Тел Авив, както и генерално консулство в Източен Йерусалим. То е създадено през 1853 г., в момента се оглавява от Алфонсо Лучини и отговаря за връзките с палестинската власт. Същевременно служи като консулска служба за целия град Йерусалим, както и за Западния бряг и Ивицата Газа. Сградата се намира в квартал Шейх Джара в Източен Йерусалим.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес обяви, че правителството ще протестира пред израелското правителство относно решението на Израел, да попречи на палестинците на Западния бряг да бъдат обгрижвани, като в същото време отрече да има “антисемити в испанската изпълнителна власт“.

Испанският министър на външните
работи – Хосе Мануел Албарес

Канал 3

 

 

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *