Израелската армия изтегля всички свои войски от южната част на ивицата Газа

Израелската армия изтегля всички свои войски от южната част на ивицата Газа

Израелската армия обяви изтеглянето на войските си от южната част на ивицата Газа в същия ден, когато се навършват шест месеца от началото на конфликта между Израел и Хамас.

Израелските отбранителни сили обявиха, че 98-ма дивизия напуска южната част на Газа. Тя отговаря за сухопътното настъпление по южния фронт на анклава, след месеци на битки срещу Хамас в град Хан Юнис.
Изтеглянето е извършено през нощта, бе съобщено от радиото на израелската армия.

Останала е само бригадата Нахал, която трябва подсигури коридора, който Израел използва за своите операции в северната и централната част на палестинския анклав.

Но това, което може да изглежда като стъпка напред към деескалация на конфликта, беше отречено от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който заяви тази неделя, че докато 133-те заложници не бъдат освободени, те няма да подпишат примирие.

“Дадох ясно да се разбере на международната общност: Няма да има прекратяване на огъня без връщането на отвлечените хора. Това просто няма да се случи”, каза той.

Независимо от изявлението на премиера, някои израелски медии съобщиха тази неделя, че преговарящият екип е получил зелена светлина за следващия кръг от преговори за възможно прекратяване на огъня в Газа.

Канал 3

Други новини

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…
Утре Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Утре Централни хали отваря врати с ново градско пространство…

Централните хали в София ще отворят врати за посетители на 23 май, след продължили една година ремонтни дейности по възстановяване на…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *