Животновъдите, оранжеристите, зеленчукарите и овощарите не подкрепят протеста на земеделските производители

Животновъдите, оранжеристите, зеленчукарите и овощарите не подкрепят протеста на земеделските производители

„Прави ли ви впечатление че животновъдите, оранжеристите, зеленчукарите и овощарите не подкрепят протеста?“. Това публикува във фейсбук Петър Петров, председател на Националната асоциация на младите фермери.

Вчера, в дълъг и изчерпателен пост на своята фейсбук страница, младия фермер изразява своята позиция относно протестите, които блокират цялата страна.

Ето какво написа той:

“Ще е дълго, но пък дано даде разяснения. Повечето, които ще го прочетете, знаете че съм земеделец. Земеделец, но не от “онези”, а животновъд и то от много много отдавна.
1️⃣Първо, прави ли ви впечатление че животновъдите, оранжеристите, зеленчукарите и овощарите не подкрепят протеста?
Това е защото така наречените “зърнари” никога не подкрепиха другите браншове. И освен, че не ги подкрепиха, те изсмукваха вече почти 20 години огромна част от земеделските субсидии. В резултат на това зърнарите ставаха все по-малко, но пък с все по големи стопанства. А другите браншове, другите ИЗЧЕЗВАХМЕ…
2️⃣Всички знаем, че до преди два дни имаше забрана за внос от Украйна?
Само че не всички знаем, че тя беше само за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Ние(животновъдите) се борихме за забрана и на вноса на мляко( под всичките му форми), но той не беше преустановен. Както директно, така и през трети страни, млякото продължаваше да тече към България и да ДАВИ българските млекопроизводители.
3️⃣Тук трябва да вметнем, че в момента цените на фуражите са на много по-добри(за нас)цени. Но те са и съпоставими със световните борсови цени.
4️⃣Предполагам, че всички си спомняте за цените от миналото лято и как много фермери земеделци запазиха зърното си, с цел СПЕКУЛА, защото им обещаваха по-високи цени. А цените паднаха и точно преди жътва в България имаше задържани стотици хиляди тонове миналогодишно зърно. Което трябваше да се продаде преди жътвата, забраната спомогна за това и сега почти в цялата страна жътвата е в разгара си
5️⃣ Последно, но не и на последно място. Аз разбирам, че много малки зърнопроизводители ще бъдат на загуба от тазгодишната кампания. Високи разходи и малки добиви обуславят това, че за жалост точно малките производители ще понесат товара на свалянето на Забраната за внос.

📌Протестите винаги са нещо хубаво! Те са израз на гражданско самосъзнание. Но не позволявайте, заради финансовия капацитет на група хора( за моделиране на общественото мнение) да ни разделят по още един въпрос. Призовавам за разговори, призовавам за визия за защита на малките и средни земеделци!!! Не смятам, че украинско зърно трябва да влиза в България безусловно и безконтролно. Но накрая фермерите с 10 000+ дка и нови трактори за 500 000 лв няма да напуснат земеделието на България! Ще напуснат малките, ще напуснат тези, които всячески( ние като народ) трябва да браним!

📌Бъдете Българи! Не се борете за вдигане или оставане на забраната. Борете се за запазване на българските малки и средни фермери, животновъди и земеделци!

 

 

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *