Европейският съюз сключи историческо споразумение за правилата за използване на изкуствения интелект.

Европейският съюз сключи историческо споразумение за правилата за използване на изкуствения интелект.

След 35-часови дебати между представители на държавите членки на ЕС и на Европейския парламент бе постигнато споразумение за правилата, регулиращи използването на изкуственият интелект. Това съобщи на пресконференция еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Това е първия закон за изкуствен интелект в света и има за цел въвеждане на по-строги правила за използването му за в бъдеще.

Сега предстои ЕП и държавите членки официално да одобрят постигнатото споразумение, но това е само формалност, посочва ДПА.

В следващите дни предстои двете преговарящи страни да изгладят някои технически детайли в текста, отбелязва Франс прес.

Целта на новият европейски регламент е да установи стандарти за сигурност и основни права, които да предотвратяват използването на технологиите за репресивни, манипулативни или дискриминационни цели, но без да се превръща в хиперрегулация, която възпрепятства конкурентоспособността на Европейския съюз.

За нарушителите на разпоредбите се предвиждат глоби, вариращи от 7.5 милиона евро до 35 милиона евро. Потребителите ще имат правото да подават оплаквания и да получават детайлни обяснения.

Канал 3

Други новини

Днес сайта „Афера“ работи на пълни обороти и публикува трети запис на ПП

Днес сайта „Афера“ работи на пълни обороти и публикува…

Изглежда, че днес сайта “Афера” работи на пълни обороти и публикува два записа в рамките на деня. И този, както предишните…
Денков: СЕРВИРАХА НИ СТАРИТЕ НОМЕРА ЗА ИЗМИСЛЕНИЯ „ХАОС И РАЗРУХА“

Денков: СЕРВИРАХА НИ СТАРИТЕ НОМЕРА ЗА ИЗМИСЛЕНИЯ „ХАОС И…

Днес в изказване, от трибуната на НС, бившия премиер Николай Денков подчерта, че ГЕРБ и ДПС подготвят почвата за модела “постна…
Кирил Петков: Записът е и рязан и лепен

Кирил Петков: Записът е и рязан и лепен

Брифинг на ПП-ДБ в кулоарите на Народното събрание. Лидерът на ПП Кирил Петков подчерта, че пред всички българи се представят два…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *