Дългата ръка на Русия

Дългата ръка на Русия

Орбан взриви преговорите по бюджета на ЕС, след като отстъпи за присъединяването на Украйна

На днешното заседание на срещата на върха на ЕС унгарския премиер Виктор Орбан наложи вето на пакета от помощи за Украйна в размер на 50 милиарда евро и заяви, че все още може да спре присъединяването на тази страна към блока, след като тя получи вчера зелена светлина да започне преговори за членство, предаде Ройтерс.

Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, днес заяви пред унгарското държавно радио, че е трябвало да блокира пакета от помощи за Украйна – част от по-широк многогодишен бюджетен план – за да е сигурен, че Унгария ще получи средствата, които иска, от бюджета на ЕС. „Винаги съм казвал, че ако някой иска да промени бюджета – а те го искат – то това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че трябва да получи това, което й се полага. Не половината или една четвърт от него“.

“Унгария не носи никаква отговорност за това, можем да спрем този процес по-късно и ако е необходимо, можем да ударим спирачка, и крайното решение ще бъде взето от унгарските депутати”, допълни унгарският премиер.

Решението на Виктор Орбан попречи на държавните лидери на ЕС да сключат споразумение за преразглеждане на финансовата рамка за 2024-2027 г., което отлага преговорите – и следователно потвърждаването на подкрепата за Киев . Вече има предложение за свикване на извънреден Европейски съвет в края на януари, когато европейските лидери ще се върнат към темата.

Въпреки ветото, парите могат да стигнат до Украйна. Това може да стане с двустранни споразумения между съответната страна и Украйна.

Канал 3

Други новини

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА СТ. ТРЕНЬОРА НА ЦСКА СТАМЕН БЕЛЧЕВ ПРЕДИ МАЧА С ЧЕРНО МОРЕ

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА СТ. ТРЕНЬОРА НА ЦСКА СТАМЕН БЕЛЧЕВ ПРЕДИ…

“За нас всеки мач е важен. За мача с Черно море трябва да бъда спокойни и уверени, когато владеем топката и…
Работник по чистота е открил две гранати в центъра на Хасково

Работник по чистота е открил две гранати в центъра…

Днес работник по чистотата от фирма “Екопрогрес” е открил две гранати в близост до Часовниковата кула на пл. “Атлантически” в центъра…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *