Джо Байдън: Ако Израел нахлуе в Рафах, няма да го снабдя с оръжия“

Джо Байдън: Ако Израел нахлуе в Рафах, няма да го снабдя с оръжия“

Президентът на САЩ признава за първи път, че американските бомби са били използвани от Израел срещу цивилни в Газа

Ден след като Белият дом потвърди, че е спрял изпращането на 3500 бомби до Израел, президентът на САЩ Джо Байдън говори публично за първи път по този въпрос и заяви, че на практика ще спре някои доставки на оръжия от САЩ за своя партньор в Близкия изток, ако премиерът Бенямин Нетаняху нареди голяма инвазия в град Рафах.
Американският държавен глава призна, че американските бомби са били използвани за убиване на цивилни в Газа.

”Дадох да се разбере, че ако влязат в Рафа, те все още не са влезли, няма да доставя оръжията, които исторически са били използвани (…) срещу градовете“, заяви президентът в интервю за CNN. Според Байдън Израел все още не е нахлул в град Рафах, въпреки че реалността е, че израелски танкове са влезли в провинцията във вторник и армията е засилила въздушните удари в източната част на града.

Американският президент уточни, че ако израелските войски напреднат към градския център на града в южната част на ивицата, те ще спрат да изпращат американски нападателни оръжия, като артилерия и бомби за изтребители. Въпреки това Байдън увери, че ще продължи да доставя на своя съюзник отбранителен материал за противоракетната система Iron Dome, в съответствие с ангажимента си към отбраната на Израел.

Президентът също така призна, че по-тежките бомби са това, което най-много тревожи неговата администрация относно крайната употреба, тъй като те са били използвани за убиване на цивилни в Газа.

„Цивилни загинаха в Газа в резултат на тези бомби и други начини, по които те атакуват населени места“, увери Байдън интервюиращия Ерин Бърнет.

Признаването на факта, че Израел е използвал 2000-фунтови бомби, за да убива цивилни, е силно признание за ролята, която Съединените щати играят във войната в Газа. По същия начин изявленията на президента точно тази седмица може да са свързани с очакването, че правителството на Байдън скоро ще изпрати на Конгреса доклад за използването на американски оръжия от Израел и дали то е в съответствие с международното военно право.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан смята заплахата на американския президент за „трудна за чуване и много разочароваща“. „Ако Израел е възпрепятстван да навлезе в толкова важен район като центъра на Рафах, където има хиляди терористи, заложници и лидери на Хамас, как се предполага, че ще бъде постигната целта за унищожаване на Хамас?“, попита риторично посланикът в участие по Израелско обществено радио.
„В крайна сметка държавата Израел ще направи това, което смята, че трябва да бъде направено за безопасността на своите граждани“, добави той.

Канал 3

Други новини

ГЛАВЧЕВ: НЕ САМО БЪЛГАРИЯ, НО И НАТО НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА ПРАЩА ВОЙНИЦИ В УКРАЙНА

ГЛАВЧЕВ: НЕ САМО БЪЛГАРИЯ, НО И НАТО НЯМА НАМЕРЕНИЕ…

На заседание на Министерски съвет днес премиера отново коментира опитите за дезинформация по отношение на възможността за изпращане на натовски войници…
Симеон Сакскобурггоски: Това е за историята на България

Симеон Сакскобурггоски: Това е за историята на България

“Преди всичко съм благодарен. Това е за историята на България. Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са.…
ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОЛАГАНЕ НА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ЦАР ФЕРДИНАНД В ДВОРЕЦА ВРАНА

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОЛАГАНЕ НА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ЦАР ФЕРДИНАНД…

Тленните останки на цар Фердинанд I бяха положени за вечен покой в двореца „Врана“. Те бяха пренесени до двореца с траурно…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *