Два астероида преминават покрай Земята тази седмица

Два астероида преминават покрай Земята тази седмица

Тази седмица два големи астероида преминават близо до Земята. Никой от тях не представлява риск за нашата планета, но един от тях беше открит само преди седмица.

Според НАСА това подчертава необходимостта да продължим да подобряваме способността си да откриваме потенциално опасни обекти в нашия космически съсед.

Астероидът 2024 MK е с размери между 120 и 260 метра и беше открит на 16 юни. Астероидът ще премине днес на 290 000 км от повърхността на Земята, приблизително 75% от разстоянието между Земята и Луната.

Няма риск 2024 MK да повлияе на Земята. Въпреки това, астероид с такъв размер би причинил значителни щети, ако го направи, така че откриването му само седмица преди да премине близо до нашата планета подчертава продължаващата нужда от подобряване на способността ни да откриваме и наблюдаваме потенциално близки до Земята обекти.

Поради размера и близостта си, 2024 MK ще може да се наблюдава при тъмно, ясно небе на 29 юни с помощта на малък телескоп или добър бинокъл за астрономи аматьори в някои части на света.

По-рано тази седмица, относително близо до нашата планета, премина астероид (415029) 2011 UL21.

С диаметър 2310 метра този астероид е по-голям от 99% от всички известни обекти, близки до Земята.

Канал 3

Други новини

„Почувствах куршума да разкъсва кожата ми“: реакцията на Тръмп, след като беше прострелян в ухото на митинг!

„Почувствах куршума да разкъсва кожата ми“: реакцията на Тръмп,…

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обясни усещането си за събитието, случило се тази събота в Пенсилвания. Тръмп изнасяше реч на…
Доналд Тръмп бе прострелян в ухото на митинг в Пенсилвания(ВИДЕО)

Доналд Тръмп бе прострелян в ухото на митинг в…

Американските медии съобщават за множество изстрели по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания. Първите кадри показват кандидата на републиканците…
ДВА ХЕЛИКОПТЕРА СЕ ВКЛЮЧИХА В ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРА В С. ГОРНОСЕЛЦИ(Видео)

ДВА ХЕЛИКОПТЕРА СЕ ВКЛЮЧИХА В ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРА В…

От вчета в страната горят няколко пожара. Вчера беше обявено частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград. Днес такова беше…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *