• 15.05.2024
  • Няма коментари
  • 13

Грузинският парламент прие закона за чуждестранните агенти въпреки масовите граждански протести

Новата разпоредба ще позволи държавен контрол върху неправителствените организации и медиите Парламентът на Република Грузия одобри вчера на трето и…

 Грузинският парламент прие закона за чуждестранните агенти въпреки масовите граждански протести

Новата разпоредба ще позволи държавен контрол върху неправителствените организации и медиите

Парламентът на Република Грузия одобри вчера на трето и окончателно четене законопроекта „За прозрачността на чуждестранното влияние“. Хиляди протестиращи бяха обградили сградата на парламента, докато се обсъждаше проектът, който беше критикуван от ЕС за ограниченията, които налага върху ролята на гражданското общество.

Пленарното заседание продължи почти четири часа, като депутатите се редуваха да изразяват мненията си по дискутираният закон. По време на дебата парламентаристите се скараха няколко пъти, включително се стигна до сбиване в парламентарната зала. Конфликтът започна по време на реч на президента на Обединеното национално движение Леван Хабеишвили. Депутатът от парламентарната група “Грузинска мечта” Дито Самхарадзе извика няколко обиди към опонента си. Това доведе до спречкване, в което взеха участието около 20 депутати.

Сбиване в Грузинският парламент

Въпреки нагорещената обстановка закона беше подкрепен от 84 депутати и 30 гласуваха против.

Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат през декември, многократно е заявявал, че законопроектът ще бъде пречка за по-голяма интеграция на Тбилиси . Въпреки масовите протести и резервите на Европа по отношение на спорният закон,  правителствената партия „Грузинска мечта“ успя да наложи волята си и отговори на онези, които я обвиняват, че се отклонява от европейския път. Зад тази мажоритарна политическа формация, която управлява в коалиция, стои бизнесменът Бидзина Иванишвили, който втвърди антизападния си тон.

Гражданската и политическата опозиция срещу законопроекта призова за повече протести срещу така наречения руски закон, сравнявайки го със законодателството, използвано за атакуване на критиците на Кремъл и на президента Владимир Путин.

От своя страна правителството на Грузия обоснова приемането на закона с мотивите, че е необходим за насърчаване на прозрачността, борба с „псевдо-либералните ценности“, насърчавани от чужденци и запазване на суверенитета на страната .

Приетият закон „За прозрачност на чуждестранното влияние“ предвижда ежегодно публикуване на изявления на неправителствени организации и медии, чийто бюджет се финансира с повече от 20% от чуждестранни вноски. Властите оправдават необходимостта от приемането на закона с това, че над 80% от тези приходи са непрозрачни и могат да бъдат използвани за дестабилизиране на страната преди парламентарните избори на 26 октомври.

Протестиращите блокираха централния булевард Руставели и викаха  „Руски роби!“, докато депутати напускаха охраняваната от полицията сграда на парламента. Групи граждани започнаха да влачат бариери към сградата на парламента, за да блокират излизането на депутатите.

Сега законът за „чуждите агенти“ ще отиде при президента на Грузия. Саломе Зурабишвили каза, че ще наложи вето на документа, но партията „Грузинска мечта“ има достатъчно гласове, за да го отмени. Достатъчно е да се проведе догласуване на законопроекта. Преди това грузинският държавен глава призова депутатите да отложат датата на влизане в сила на закона до 1 ноември.

Истинската битка обаче ще бъде по улиците. Проучванията показват, че грузинското обществено мнение силно подкрепя интеграцията в ЕС. Много грузинци са враждебни към Русия заради подкрепата на Москва за отцепническите региони Южна Осетия и Абхазия.

Всеизвестен факт е че, бизнесменът Иванишвили, който контролира правителствената партия, е натрупал своето богатството в Русия, но той отхвърля обвиненията, че е близък до Кремъл.

Москва отрича всякакво участие във вдъхновяването на грузинския законопроект. Говорителят на Кремъл Димитрий Песков отбеляза, че „това е вътрешен въпрос на Грузия, ние не искаме да се месим там по никакъв начин“. „Виждаме открита намеса във вътрешните работи на Грузия отвън“, допълни той.

Канал 3

 

Други новини

Костадин Костадинов: Полицаите буквално са абдикирали от борбата за купуване на гласове

Костадин Костадинов: Полицаите буквално са абдикирали от борбата за…

На пресконференция на ПП “Възраждане” лидера на партията Костадинов Костадинов обширно коментира ниската избирателна активност, купуването на гласове, манипулирания и корпоративния…
БОЙКО БОРИСОВ ПО ПОВОД ИЗТЕКЛИЯ ВЧЕРА ЗАПИС С ЛИДЕРИТЕ НА ПП

БОЙКО БОРИСОВ ПО ПОВОД ИЗТЕКЛИЯ ВЧЕРА ЗАПИС С ЛИДЕРИТЕ…

ГЕРБ-СДС представи управленска си програма днес в София. Събитието се проведе В зала на ул. „Оборище 5“ В София и бе…
Пеевски: Христо Иванов искаше да е президент и да ликвидира ПП

Пеевски: Христо Иванов искаше да е президент и да…

Брифинг на Пеевски в кулоарите на Народното събрание. Какви нови разкрития направи съпредседателя на ДПС Делян Пеевски пред журналисти днес може…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *