• 13.05.2024
  • Няма коментари
  • 12

Грузинската полиция задържа над 20 протестиращи срещу законопроекта за „чуждестранни агенти“

Около 50 000 протестиращи се събраха в центъра на Тбилиси в знак на протест срещу противоречивия законопроект за чуждестранно влияние,…

 Грузинската полиция задържа над 20 протестиращи срещу законопроекта за „чуждестранни агенти“

Около 50 000 протестиращи се събраха в центъра на Тбилиси в знак на протест срещу противоречивия законопроект за чуждестранно влияние, наречен „руският закон“, подкрепен от грузинското правителство. Критиците казват, че законопроектът е вдъхновен от закон в Русия, който е бил използван за потискане на несъгласието. Полицията е задържала 20 участници, включително руснак и двама американци, на демонстрацията срещу дебата на депутатите по законопроекта за „чуждите агенти“, който предизвика политическа криза.

“Руският” закон, както беше наречен от опозицията, се разглежда  за трети път в парламента и се очаква да бъде одобрен утре въпреки протестите.

Законопроектът за „чуждестранните агенти“ изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние или ще бъдат глобени. Управляващата партия казва, че е необходимо да се увеличи прозрачността на финансирането на НПО и да се защити страната от външна намеса.

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара закона, след като противниците на законопроекта се събраха в един от най-големите протести, наблюдавани след като Грузия обяви независимостта си от Светския съюз през 1991 г.

Въпреки че всичко показва, че мярката ще бъде одобрена този вторник от парламента, по-късно тя може да попадне на ветото на президента на страната Саломе Зурабишвили.

Текстът е същият като през 2023 г., но с някои промени. Миналата година обаче опозицията и част от обществото излязоха на протести срещу това законодателно предложение, защото то беше проява на симпатия към Москва.

Правителството от своя страна отхвърли тези обвинения и се защити, че предложението просто ще послужи за списък с организации, финансирани от чужбина, докато международната общност предупреждава за възможно отклонение от пътя към европейската интеграция.

Спорът около законопроекта се разглежда като ключов за определянето дали Грузия, която традиционно има топли отношения със Запада, ще продължи по пътя си за членство в Европейския съюз и НАТО или вместо това ще изгради по-тесни връзки с Русия.

ЕС, който даде на Грузия статут на кандидат през декември, многократно е заявявал, че законопроектът може да застраши по-нататъшната интеграция на Тбилиси.

Канал 3

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *