• 22.05.2024
  • Няма коментари
  • 13

ГЛАВЧЕВ: ОТПУСКАНЕТО НА СРЕДСТВА ЗА УНИВЕРСИТЕТИТЕ ПОКАЗВА ОТНОШЕНИЕТО НИ КЪМ ТАЗИ ОБЩНОСТ

Днес на заседание на МС служебният премиер Димитър Главчев изрази своето одобрение по повод решението на служебното правителство да отпусне…

 ГЛАВЧЕВ: ОТПУСКАНЕТО НА СРЕДСТВА ЗА УНИВЕРСИТЕТИТЕ ПОКАЗВА ОТНОШЕНИЕТО НИ КЪМ ТАЗИ ОБЩНОСТ

Днес на заседание на МС служебният премиер Димитър Главчев изрази своето одобрение по повод решението на служебното правителство да отпусне близо 80 милиона лева допълнително за възнагражденията в държавните висши училища. Главчев подчерта, че отпускането на въпросните средства “показва отношението ни към тази общност”.

Въпреки че правителството отпусна първия транш от обещаните средства в понеделник 44 от общо 51 държавни и частни университети не проведоха учебни занятия и остаха затворени в знак на протест.

Проф. д-р Миглена Темелкова, която е председател на съвета на ректорите в България, казва, че основната причина за протеста е отношението на държавата към сектора, липсата на адекватна политика и системно недофинансиране.

Незипълнение на политики, а не просто пари за възнаграждения е причината Минно-геоложкият университет да се включи в протеста.

„Заплатите са функция на политиките, има ситемно недофинансиране в научно-изледователския сектор, в художествено творческата дейност на университетите, в капиталовите разходи. Забележете парадокса – нашите студенти идват от средното образование, където има СТЕМ кабинети и всичко е поредено и се връщат в XIX век в университеите“, каза проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Въпреки задоволството на служебният премиер, отпускането на еднократно допълнително възнаграждение не може да реши проблемите на българската образувателна система и изглежда, като предизборна агитация.

Необходими са реформи и цялостна политика в сектора.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *