Върховният съд на Израел иска наборна служба и за ултраортодоксалните евреи

Върховният съд на Израел иска наборна служба и за ултраортодоксалните евреи

Върховният съд на Израел единодушно постанови този вторник края на освобождаване от военна служба за млади ултраортодоксални евреи.

Това е много противоречива мярка, която исторически разделя израелското общество, особено след войната в ивицата Газа, и която застрашава коалицията на правителството на Бениамин Нетаняху.

Съдът реши, че “няма правно основание за изключване на ултраортодоксални мъже от военна служба” и че ако не служат в армията, те също не трябва да получават публично финансирани помощи за образование и социални помощи.

Не е ясно дали това решение означава незабавно изпращане на повиквателни за приблизително 67 000 мъже хареди, отговарящи на условията (еквивалента на пет военни дивизии) за задължителна военна служба в момента, или това ще бъде постепенен процес.

Двете ултраортодоксални партии са категорично против набирането на млади студенти и заплашиха да изоставят настоящата правителствена коалиция, ако мярката влезе в сила.

Тази стъпка би застрашила оцеляването им, тъй като те осигуряват 18 жизненоважни депутата.

“Никога не е имало решение на Върховния съд в полза на учениците от йешивата и в интерес на ултраортодоксалната общественост. Там няма нито един съдия, който да разбира стойността на изучаването на Тора и неговия принос за народа на Израел”, каза един от лидерите на JUT, равинът и депутат Моше Гафни.

Военното освобождаване за ултраортодоксалните евреи не е закон, а изпълнителна разпоредба, която периодично се разширява и съществува от раждането на държавата Израел, въпреки че има няколко съдебни решения, които показват, че нарушава принципа на равенство – основен израелски закон.

Повечето израелци са задължени по закон да служат в армията, докато ултраортодоксалните еврейски студенти в семинариите са до голяма степен освободени от военна служба от десетилетия насам.

21% от арабското малцинство в Израел също е до голяма степен освободено от набора, според който мъжете и жените обикновено се призовават на 18-годишна възраст, като мъжете служат 32 месеца, а жените 24 месеца.

Канал 3

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *