Ваксина срещу рак – има ли надежда?

Ваксина срещу рак – има ли надежда?

Първият пациент в Англия, лекуван с ваксина срещу рак на дебелото черво

Хиляди пациенти с рак в Обединеното кралство ще имат достъп до поредица от клинични изпитвания на нов вид лечение, което използва ваксини за борба с тяхното раково заболяване.

Досега 30 болници са се регистрирали в специална платформа, която е предназначена да свърже пациентите с предстоящи изпитвания на новата mRNA ваксина срещу рак.

Същата технология бе  използвана за някои ваксини срещу Covid.

Ваксините са предназначени да накарат имунната система да разпознае и унищожи останалите ракови клетки и да намали риска от повторна поява на болестта.

Това лечение бе описано от властите, като „исторически момент“ за пациентите.

Изпитанията ще включват и пациенти от Германия, Белгия, Испания и Швеция, които ще получат до 15 дози от персонализираната ваксина.


Елиът Пфебв е първият пациент

 

55-годишният Елиът Пфебв е първият пациент, лекуван с персонализирана ваксина срещу рак на дебелото черво в Англия.


След като му е отстранен 30-сантиметров тумор от дебелото му черво, той е бил насочен към болницата Queen Elizabeth в Бирмингам, централна Англия, за да получи химиотерапия и да участва в клиничното изпитване.

„Участието в това изпитание е в съответствие с моята професия като учител и като човек, ориентиран към общността. Искам да имам положително въздействие върху живота на други хора и да им помогна да развият потенциала си“, казва той в изявление, публикувано от английската здравна служба(NHS).

“Чрез потенциала на този тест, ако е успешен, той може да помогне на хиляди, ако не и на милиони хора, така че да могат да имат надежда и да не изпитат всичко, през което съм минал“, подчертава той.


Виктория Кунене, клиничен онколог в болница „Кралица Елизабет“ в Бирмингам и главен изследовател на изпитването

Виктория Кунене, клиничен онколог в болница „Кралица Елизабет“ в Бирмингам и главен изследовател на изпитването поясни:

”Изследваните ваксини срещу рак са базирани на иРНК и са създадени чрез анализиране на тумора на пациента, за да се идентифицират мутации, специфични за техния собствен рак. Използвайки тази информация, можем да създадем индивидуална ваксина срещу рак, но все още е рано да се каже дали ще бъде успешна, въпреки че имаме големи надежди”.

“Въз основа на ограничените данни, с които разполагаме в момента относно реакцията на организма към ваксината, това може да се окаже значително и положително развитие за пациентите, но все още са необходими повече данни и ние продължаваме да набираме подходящи пациенти за изпитването”, добави тя.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *