България продължава да губи пари по Плана за възстановяване и устойчивост

България продължава да губи пари по Плана за възстановяване и устойчивост

България пропуснала да получи 20% европейски средства от Плана за възстановяване и устойчивост заради неразработването на главата REPowerEU.

Глава RERowerEU е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Инвестициите трябва да са свързани с областта на енергетиката – намаляване на карбонизацията, повишаване на енергийната ефективност на сградите, устойчив биометан и водород, внедряване на енергия от възобновяеми енергийни източници, преодоляване на енергийна бедност, намаляване на търсенето на енергия и транспорт с нулеви емисии.

Страната е трябвало да разработи тази глава не по-късно от 31 декември 2023 година, като тогава е можело да получи 20% от средствата авансово, уточни днес финансовият министър.

На последното заседание на ECOFIN (Съветът по икономически и финансови въпроси) Европейската комисия е уведомила всички държави членки, че България няма разработен глава RERowerEU и е помолила в най-кратък срок да бъде разработена такава.

Служебният финансов министър Людмила Петкова поясни днес пред депутатите в НС, че:

“Тази глава е част по преговорите за предоговаряне на самия План за възстановяване и устойчивост. На 5 февруари 2024 година е изпратен на ЕК предварителен план на промените в ПВУ. В периода 18 – 20 март 2024 година е проведена техническа мисия на ЕК, в която са дискутирани предложения за промени в ПВУ, включително в RERowerEU. Подготовката за изменението продължава и в момента, тъй като е в тясна връзка, както с предоговарянето на реформата за декрабонизацията на енергийния сектор и отпадане за отделяне на собствеността на „Булгартрансгаз“ и ЕСО от корпоративната структура на БЕХ, така и с подготовката за глава RERowerEU.”

Канал 3

 

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *