Брюксел смята реформите в Украйна и Молдова за завършени и призовава за започване на преговори за присъединяване към ЕС

Брюксел смята реформите в Украйна и Молдова за завършени и призовава за започване на преговори за присъединяване към ЕС

Този петък Европейската комисия даде положителното си становище за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, като се има предвид, че и двете кандидатки са завършили приоритетните реформи, определени от Брюксел за 2022 г., и следователно са изпълнени условията за започване на процеса за присъединяването им към ЕС.

На среща на ниво посланици на ЕС Европейската комисия даде своята благоприятна оценка относно реформите, извършени от Украйна и Молдова, като препоръча на държавите-членки да започнат преговори и с двете.

”Можем да потвърдим, че от страна на Европейската комисия считаме, че всички стъпки са изпълнени от двете страни“, каза говорителят на комисията по разширяването Ана Писонеро на пресконференция днес.

Писонеро подчерта, че сега е в ръцете на 27-те членки да приемат преговорната рамка и да свикат първата междуправителствена конференция. Това е събитието, което дава началото на преговорите за влизане в ЕС.

Говорителят на ЕК обясни, че Брюксел смята, че са завършени ключови реформи от страна на Украйна и Молдова.

По-конкретно, посочва тя, че Украйна е предприела стъпки за укрепване на агенцията за борба с корупцията, премахнала е ограниченията върху правомощията на агенцията за превенция на корупцията, както и закон за регулиране на лобиране следвайки европейските стандарти, за ограничаване на ролята на олигарсите и изменени закони за националните малцинства, за да се позволи образование на езици, различни от украински.

В случая с Молдова Европейската изпълнителна власт подчертава напредъка в назначаването на членове на ръководния орган на правосъдието, номинирането на главен прокурор по прозрачен начин, осигуряването на средства и структура за антикорупционната прокуратура и регулиране за намаляване на влиянието на олигарси . Ето защо Брюксел счита за приключени приоритетните реформи и дава зелена светлина за започване на  процеса по присъединяване.

Дипломатически източници съобщават, че оценката на Европейската комисия за напредъка на Украйна и Молдова е била приета положително от „голямо мнозинство членки”, които искат да предприемат стъпки към присъединяване и да свикат първата междуправителствена конференция с Киев и Кишинев през юни.

В сравнение с критериите на практически всички европейски партньори, Унгария продължава да бъде основната пречка за присъединяването на Украйна и настоява на изискванията си по отношение на унгарското малцинство в Украйна. Будапеща е подготвила документ с 11 точки и възнамерява преговорната рамка с Киев да бъде променена, за да включи част за правата на националните малцинства, твърдят консултираните източници.

Канал 3

Други новини

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

Днес ГЕРБ-СДС покани на разговори партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. За целта лидера на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи преговорен…
Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Владимир Путин ще пътува до Северна Корея за двудневно посещение, започващо във вторник, съобщиха от Кремъл. Това е първото посещение на…
Първата лична карта от ново поколение бе връчена на министър Калин Стоянов(ВИДЕО)

Първата лична карта от ново поколение бе връчена на…

Издаването на новите лични документи започна от днес. Министърът на МВР Калин Стоянов днес получи първата лична карта от ново поколение.…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *