Бенямин Нетаняху разпуска военния кабинет на Израел

Бенямин Нетаняху разпуска военния кабинет на Израел

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху разпусна военния кабинет, механизмът, създаден на 11 октомври за вземане на решения относно военната операция в ивицата Газа след нападението на Хамас, няколко дни по-рано.

Разпускането на военния кабинет идва само седмица след като лидерът на Националното единство, бившият генерал Бени Ганц, и неговият партньор Гади Айзенкот го напуснаха поради несъгласията си с Нетаняху.

Чувствителните решения за войната ще бъдат взети в по-малък консултативен форум, в който ще участва министърът на отбраната Йоав Галант, министъра по стратегически въпроси, Рон Дермър, ръководителят на Съвета за национална сигурност Цахи Ханегби и ултраортодоксалният лидер на партията Шас Арие Дери от вътрешния кръг на Нетаняху.

С този ход израелският премиер има за цел да предотврати влизането, във властовия кръг на войната, на двамата правителствени партньори на Нетаняху от крайнодясното крило – министъра на националната сигурност Итамар Бен Гвир и на финансите Безалел Смотрич.

“Дойде моментът да вземем смели решения, да постигнем истинско възпиране и да осигурим сигурност на жителите на севера, юга и Израел като цяло”, категоричен е министъра на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир, след оставката на Ганц.

Министърът подкрепя, наред с другото, възстановяването на селища в ивицата Газа или навлизането на израелски войски в Ливан след ескалацията на насилието, което те преживяха с Хизбула от 8 октомври.

Нетаняху, Галант и Ганц бяха единствените с право на глас в наскоро разпуснатия военен кабинет, докато Айзенкот, Дери и Дермер бяха просто членове-наблюдатели.

Ганц и Айзенкот, и двамата бивши началници на Генералния щаб, са членове на дясноцентристката партия Национално единство, която се присъедини към извънредното правителство, създадено от Нетаняху в резултат на войната.

Миналата седмица те решиха да напуснат изпълнителната власт поради несъгласия с премиера Нетаняху относно неговото управление на кризата, особено липсата на следвоенен план за Газа.

Канал 3

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *