Байдън обеща на Украйна 5 системи Пейтриът

Байдън обеща на Украйна 5 системи Пейтриът

Във встъпителната си реч по случай 75-ата годишнина на НАТО във Вашингтон Джо Байдън обяви, че Съединените щати, Германия, Холандия, Румъния и Италия ще изпратят на Украйна „историческо дарение на системи за противовъздушна отбрана”.

Става дума за  пет стратегически системи Пейтриът с голям обсег, които ще пристигнат в страната през ​​следващите месеци.

Съобщението изпраща послание за единство на трансатлантическите съюзници срещу Русия, която в понеделник атакува педиатрична болница в Киев, в една от най-големите си офанзиви срещу цивилното население след нахлуването й преди две години и половина.

По-конкретно, САЩ, Германия и Румъния ще изпратят допълнителни батерии, Холандия и други страни ще дарят компоненти за системите Patriot, а Италия ще предостави система за противовъздушна отбрана тип SAMP-T, според съвместно изявление. Помощта ще бъде допълнена от доставки от или други страни-членки на Атлантическия алианс на системи и други видове боеприпаси за осигуряване на отбраната на Украйна.

Когато Владимир Путин започна своята брутална атака срещу народа на Украйна, залагайки, че НАТО ще се разпадне, генералният секретар Столтенберг доказа, че греши“, каза Байдън, отбелязвайки, че сме изправени пред „най-важното десетилетие за европейската сигурност след Втората световна война”.

Байдън подчерта, че “през следващите месеци, САЩ и партньорите ни ще предоставят на Украйна десетки тактически системи за противовъздушна отбрана. САЩ ще се увери, че когато изнасяме стратегически прехващачи за противовъздушна отбрана, Украйна ще бъде най-горе в списъка”.

Украйна ще получи стотици допълнителни прехващачи през следващата година. Те ще помогнат за защитата на украинските градове от руските ракети, както и на украинските войници, изправени пред въздушни атаки на фронта.

Не се заблуждавайте – Русия се проваля в тази война. Повече от две години след като Путин избра да води тази война, загубите му са смайващи – повече от 350 000 руски войници мъртви или ранени, почти един милион руснаци, много от тях млади хора, са напуснали Русия, защото вече не виждат бъдеще в Русия.

А Киев – помните ли, че трябваше да падне за пет дни? Помните ли? Все още не е паднал две години и половина по-късно и ще продължи да се държи”, каза още американският държавен глава.

 

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *